fbpx
Източно-европейска Школа по Остеопатия в България
 

ТЕО 1 – Телесно-емоционално освобождаване 1 ниво

2020-12-02 - 2020-12-04 ул. Борис Арсов 12, център Физио Гнозис

Телесно-емоционалното освобождение е сравнително ново терапевтично направление.
То се явява свързващото звено между телесната и психо-емоционалната терапия.
Човешкото тяло моментално реагира на емоциите. Старата поговорка, че „ВСИЧКИ БОЛЕСТИ ИДВАТ ОТ НЕРВИТЕ“ не е загубила своята актуалност и днес. Това се потвърждава от много клинични изпитания не само при остеопатията. Ето защо много остеопати и мануални терапевти все по-често насочват погледа си към проблема с „емоционалния“ компонент на телесната дисфункция и симптома.
В курса ще бъдат разгледани:
– Телесното проявление на основните емоции.
– Движение, поза – участие на основните мускулни групи.
– Ролята на диафрагмите във физическата проява на емоция (диафрагма на устата, горна апертура, гръдно-коремна диафрагма, диафрагма на тазовото дъно).
– Мускулна и фасциална фиксация като основен механизъм за потискане на емоцията.
– Страхът и неговото мускулно проявление. Основните области на фиксиране на страха. Методи за освобождаването му. Съзнателен и несъзнаван страх. Страх от падане. Основни заболявания, причинени от постоянен страх. Премахване на вътрематочния страх. Техника за прераждане.
– Спряна/блокирана уплаха. Техники за работа с уплах.
– Техники за тазовата диафрагма, бъбречната фасция и др.
– Панически атаки, работа с пациенти с панически атаки.
– Тревожността – страх от бъдещето. Мускулна и органна проява на безпокойство. Източник на тревога. Техники на гръдно-коремната диафрагма.
– Работата на надбъбречните жлези е техника за облекчаване на стреса на надбъбречните жлези.
– Безпокойство. Неговата връзка със стомаха и дванадесетопръстника. Работа с емоционално увреждане на стомаха и дванадесетопръстника.
– Гняв. Ярост. Решителност и нерешителност. Увреждане на работата на жлъчния мехур. Механизми за потискане на гнева. Работа с гръдно-коремната диафрагма, жлъчния мехур. Мускуленият кафес на агресията и предизвикателството. Връзка с безпокойството. Хипертония и хронична болка в кръста като резултат от позицията на борба и предизвикателства. Раменно-лопаточна периартроза е вариант на потискане на гнева. Гневът като компенсация за страха. Изява на тялото в поза и движение. Раздразнителност. Потиснатият гняв е началото на депресията.
– Депресия. Физически прояви и работа с тях. Щитовидна жлеза.
– Нещастието и обезсърчението са увреждане на черния дроб. Разликата между депресия и обезсърчение. Работа с черния дроб. Перикардът и неговата роля в емоционалния живот на човек (Предателство). Работете с перикарда.
– Недоволство, разочарование. Тъга и работа с тънките черва.
– Чувство за вина и увреждане на дебелото черво.
– Мъка и меланхолия – увреждане на белите дробове.
– Начини за извеждане на емоциите. Плачът, смехът и риданията като механизми за освобождаване от емоционален стрес. Пътя на блокажите – коремна диафрагма, горна апертура; долни, средни и горни ограничители. Подезична диафрагма и втора сигнална система. Потискане на речевите прояви на емоциите. Дисфункция на темпо-мандибуларната става и други заболявания при подтискане на емоциите. Техники за премахване на блокажи по пътя на емоциите. Лицевите мускули, мимиката, като огледало на емоционалния живот на човека. Работа с мускулите на лицето.
– Реверсия и рентно поведение. Болестта като изгода за болния. Истерично поведение. Работа с реверсия. Вътрематочни емоционални поражения. Детски страхове.
– Емоционалните причини за сексуални разстройства и заболявания на гениталните органи. Оргастична вълна. Аноргазмия, импотентност. Ранна еякулация. Роля на опашната кост и тазовата диафрагма.
– Входната и изходната точка при емоционални проблеми.
Местата са ограничени, поради изискванията на Министерство на Здравеопазването относно мерките свързани с Covid-19
Ниската цена и място в курса може да запазите след като попълните следната форма за записване https://forms.gle/N1qFYKgTNLKR6LF2A и заплатите капаро от 300 лв.

Програма

Други събития

Информация за събитието