fbpx
Източно-европейска Школа по Остеопатия в България
 

Каква е цената на Ботокса? Цената на бързата красота?

Ботокс – механизъм на работа и усложнения.
Цената за бързата красота.

Хайде, още веднъж да си поговорим за бутолиновият токсин. Това са популярна група препарати, често използвани в козметологията и изглеждащи безопасни. А също така и способстващи подмладяването.

Но за съжаление, това НЕ Е така.

Да, препаратите с ботулинов токсин дават бързи козметични ефекти и разглаждат бръчките.

Но ТРЯБВА да помним, че ботокса не освобождава мускулите, а ги парализира.

Разликата е в това, че при освободени мускули кръвообръщението и обменните процеси са нормални и всичко е добре, а в при парализиран мускул в разтегнато състояние – физиологичните процеси са нарушени.

Мускулите, парализирани с бутолиновтоксин, неминуеми ще изгубят обем. А мускулният обем е скеле, на което се държат нашите тъкани. А по този начин образувалият се излишек от тъкани, започва да провисва. То ест, решавайки един проблем, ние създаваме друг.

При загубата на мускулен и тъканен обем ще ви предложат да го корегирате с филъри.

Също така при поставянето на ботокс се явяват множество усложнения.

Характерни усложнения, това са птози на клепачите – клепачите просто престават да се повдигат. Или при въвеждането на препарата в челният мускул веждите се отпускат и надвисват над очите, което може да пречи на подвижността на клепача.

При въвеждане на ботулиновият токсин в дъвкателните мускули могат да се появат “булдожки бузи”.

Дъвкателният е най-големият мускул на нашето лице и загубата на неговият обем е много видима, тъй като се образува голям излишък тъкан, която е изгубила опората си. Последващи лифтинг корекции ще бъдат задължителен спътник на тази процедура.

Други последствия, това са появата на бръчки на необичайни и неочаквани места.

Това се нарича компенсационни фуги. Липсата на подвижност в някои мускули или части от мускули, се компенсира от по-голямата подвижност на други.

А при не съвсем точно въвеждане на препарата или неговата дифузия могат да възникнат асиметрии в лицето.

Всичко това по правило се решава с последващо поставяне на ботокс или филъри.

ОЩЕ ЕДИН ВАЖЕН МОМЕНТ!

Всички наши мускули и изобщо тъканите в тялото са взаимосвързани едни с други.

Те представляват единна кохерентна система, която ни позволява да се чувстваме добре и да функционираме нормално.

Парализирайки някой мускул, ние правим корекции не само върху него, но и върху цялата система като цяло!!!

Възприемайки тези мускули като нефункционални, цялата мускулна система започва да се пренастройва. В резултат на това цялостната функционалност на тялото се влошава.

Пример за това, при инжектиране на ботокс в челото може да възникне силно главоболие.

При поставяне на ботокс в дъвкателните мускули, се получава повишено напрежение в трапециусите, което ще е съпроводено също така с характерни болки и влошени състояния.

И това напрежение в трапециуса от своя страна ще влияе на шийните мускули (които ще влошат състоянието на лицето) и на мускулулите на гърба, които от своя страна могат да предизвикат пренастройване на мускулите на таза, а съответно и на проблеми с гръбначния стълб.

Така, че си струва да си припомним, че инжекциите с ботулинов токсин в никакъв случай не са безвредни глезотии. И за бърза трансформация ще трябва да платите скъпо – по-късно.

 

др. Роман Ерохов