fbpx
Източно-европейска Школа по Остеопатия в България
 

Остеопатия и бременост

В течение на девет месеца на бремеността тялото претърпява сериозни изменения. За да му помогнем в този период  да се отпусне, да не се допускат сериозни негативни последствия за здравето, да се избавят от някои некомфортни състояния, а също така да бъде подготвено тялото за предстоящото раждане, много бъдещи майки се обръщат към остеопат. 

Повишаване на телесното тегло, което се увеличава и с растежа на бебето, увеличената циркулация на кръв в организма, увеличената матка и окоплодни, водят до нарушение равновесието на тялото. При всичко това страда на първо място гръбначния стълб, а от там чрез компенсаторния механизъм всички структури, които балансират и обезпечават запазването на вертикалната постура. Разстройство на храносмилателната система, безсъние, гадене, повръщане, разширени вени, трудно дишане, болки в кръста, възпаление на седалищния нерв и още много други състояния се наблюдават при бременните жени.

Остеопатът въстановява равновесието в тялото с помощта на специални палпаторни манипулации с ръце, за да помогне на бременната жена, да се справи с неприятните симтоми, съпровождащи бремеността в различните й стадии.
Преди раждането остеопата подготвя таза, опашката, за да обезпечи добра подвижност на ставите и всички свързани структури, за спокойното преминаване на бебето по родовия път.

Периода на бременост и самият процес на раждане биха могли да бъдат изключително облекчени от работата на остеопата. От изключително голямо значение е и прегледа на новороденото дете от остеопат. При този преглед с голяма лекота могат да бъдат отстранени често срещани черепни деформации; да бъдат активирани основните рефлекси; да се премахме пъпният стрес, който често е основна причина за спазъм на червата и придружаващите го колики; премахване на вътречерепно напрежение, което би могло с времето да доведе до различни поведенчески и физиологични дисфукции и изменения. Остеопата със своите развити палпаторни умения може да помогне за един хармоничен и балансиран старт в живота на новороденото.